X

Almendros, Maria Matilde

Manresa (Bages), 1922 – Barcelona, 1995

Currículum radiofònic

Comença a Ràdio Manresa acabada la guerra, on aviat és nomenada primera locutora.

Almendros, que es casa molt jove, als vint anys, assumeix la negativa del marit que segueixi treballant a la ràdio i al teatre, la qual s’acaba fent efectiva al traslladar-se a Barcelona.

Tanmateix, l’any 1943 s’incorpora al grup teatral de Ràdio Barcelona, sota la direcció d’Armand Blanch. I, a finals de la dècada de 1940, el cap de programes de RNE, Joan Viñas, la convenç per fer teatre a RNE.

Des de l’any 1954 comença a fer col·laboracions com a locutora de RNE a Catalunya. Entre els programes amb més èxit destaquen el magazín musical ‘Fantasía’ amb Federico Gallo i Jorge Arande, i el programa diari ‘De España para los españoles’, emès des de 1964 fins al 1978, on presenta peces musicals sol·licitades pels familiars d’emigrants espanyols a l’estranger, sobretot a Europa, i molt sovint acompanyades de missatges o lectures de cartes emotives.

Considerada com una de les precursores de les primeres emissions de ràdio en català després de la guerra civil espanyola, participa en la fundació de Ràdio 4, on és la primera veu que s’escolta en l’emissió inaugural de la mateixa ràdio, el 13 de desembre de 1976. I participa en els programes ‘Temps obert’, ‘La veu de la sardana’, ‘Paraules i pensament’ i ‘Lliçons de català’.

Almendros va rebre nombrosos premis i guardons, entre els quals destaquen el Premi Ondas com a millor locutora de ràdio l’any 1969 i la Creu de Sant Jordi l’any 1990 com a reconeixement a la seva carrera professional.

Àudios

De España para los españoles: records de 1964 - RNE a Barcelona
Fantasía: especial 20è aniversari - RNE, 1969
Paraules de sempre: Clementina Arderiu - Radio Peninsular, 1973
La Ràdio a Catalunya: La República - Ràdio 4, 1980s
Radioteatre: Solitud - Ràdio 4, 1980s

FONTS

Foto: cedida per Capçalera

Text: fonts diverses

Àudios: arxiu sonor de RNE

tornar