X

Nicolau, Mari Carme

Barcelona, 1901 – 1990

Currículum radiofònic

És l’única dona periodista que als anys 30 treballà a les emissores de ràdio de Catalunya. L’any 1932 s’incorpora a l’equip de ‘La palabra’. Nicolau escriu a ‘La dona catalana’ des de 1926, i que prové de Ràdio Associació de Catalunya.

Per la seva condició de periodista, a més de treballar en la redacció de notícies també les diu per antena, i això li permet introduir ‘Radiofémina’, el programa adreçat a les dones, dins del contenidor informatiu, que ella catalanitzarà com ‘La Paraula’, a partir de 1934.

Nicolau, que militava a Estat Català i tenia un ideal feminista, va ser retirada del micròfon pel director, Sánchez Cordovés, arran dels Fets d’Octubre de 1934. Marxa a França, però el 1943 decideix tornar i demanar feina a Ràdio Barcelona. El 1947 és readmesa en la categoria de redactora, tot i que també feia de guionista (l’any 1952 guanya un premi en el Concurso Anual de Guiones –precedent del premi Ondas–juntament amb la periodista Maria Teresa Gibert). Trobem a Nicolau i Gibert a la revista Ondas de 1953, col·laborant en el programa ‘Radio Club’, que presentava Tony i que va estar uns anys en antena amb força èxit. Nicolau es feia càrrec de l’espai ‘Diez minutos femeninos’, que també presentava.

Maria del Carme Nicolau, que compaginà la seva feina a Ràdio Barcelona amb d’altres, es jubila el 31 de desembre de 1965.

Àudios

Agenda - Ràdio Barcelona, 1934

FONTS:
Foto: autoria desconeguda
Text: fonts diverses
Àudio: Ràdio Barcelona

tornar